Microsoft face ca ”versiunea majoră-minoră” de Windows 10 să devină o nouă normalitate.

Când vine vorba despre modul în care Microsoft actualizează Windows 10 în fiecare primăvară și toamnă, anul acesta seamănă foarte mult cu anul 2019.

Microsoft va repeta cadența major-minoră de anul trecut pentru actualizările Windows 10, a declarat compania în data de 10/06/2020.

Vom livra din nou Windows 10, versiunea 20H2 folosind tehnologia de service( cum este cea utilizată pentru procesul de actualizare lunară) pentru clienții care execută Update 2020 mai, care aleg să se actualizeze la noua versiune”, a scris John Cable, directorul managementului programului pentru Grup Windows Service și Livrare, într-o postare din 16 iunie pe un blog Microsoft.

Descrierea lui Cable a procesului care a venit a avut un ecou din ceea ce spusese în iulie 2019, când a anunțat o plecare largă de la modelul Windows 10 de două ori pe an actualizat. El a folosit chiar și frazarea aproape identica cu cea de anul trecut.

Vom livra aceasta actualizare a funcțiilor într-un mod nou, folosind tehnologia de service (cum ar fi procesul de actualizare lunară) pentru clienții care execută actualizarea din mai 2019 care aleg să actualizeze noua versiune”, a spus el la acestă vreme.

Rezultatul finala în acest an va fi o revenire la cadența din 2019, cu o actualizare bogată în caracteristici, lansată în primăvară, urmată de o reîmprospătare asemănătoare cu Service Pack, în toamnă, care va fi puțin mai mult decât o reîncărcare a bug-urilor fixate de predecesorul său.

Anul trecut, Computerworld a analizat mai multe anunțuri Microsoft în iulie pentru a explica ce spunea de fapt dezvoltatorul Redmond, Wash când a declarat că va furniza o actualizare a căderii cu ”un set de caracteristici definite pentru îmbunatățiri ale performanței selectate, caracteristici ale întreprinderii și îmbunătățiri ale calității”.

Deconstrucția de mesagerie Microsoft a fost necesară atât datorită marketing-vorbirii pe care a folosit-o pentru știri, cât și pentru că firma descria o schimbare dramatică a unuia dintre conceptele fundamentale ale strategiei ” Windows ca serviciu ” (WaaS): va lansa doar un adevărat upgrade al funcției pentru Windows 10 în acel an, în timp ce a doua nu va fi decât o umbră a primei.

Nu va trebui să fie dublicat anul acesta; clienții au văzut în actiune cadența major-minor. Însă Cable s-a asigurat să atingă câteva aspecte importante pentru a-i asigura utilizatorilor că nu va exista nicio schimbare reală la livrările din 2020.

Actualizarea de toamnă va fi livrată ca o actualizare lunară celor care au adoptat Windows 10 mai 2020 Update, aka 2004.

Anul trecut, migrarea din primăvară până în toamnă a avut foarte puțin timp pentru o serie de motive, în primul rând pentru că schimbările efective au fost livrate luna precedentă. Pentru mai multe informații despre acest lucru, citiți : https://www.computerworld.com/article/3453343/microsoft-finally-delivers-service-pack-like-windows-10-1909.html

Actualizarea de toamnă va veni cu 30 de luni de asistență pentru clienții Windows 10 Enterprise și Windows 10 Education.

Dacă există un motiv pentru care Microsoft nu are doar ideea unei a doua actualizări în fiecare an, cliclul de viată al asistenței este acesta. Microsoft trebuie să țină ciclul de 30 de luni pentru cei mai importanți clienți, fie prin păstrarea actualizării toamnei , fie modificarea duratei de viață a primăverii ( care este de 18 luni pentru toate versiunile, inclusiv Enterprise si Education). Compania pare a ezita să facă acest lucru din urmă.

Poftim? O altă schimbare de nume?

În timp ce o repetare a ritmului major-minor din 2019 a fost așteptat de mulți, inclusiv Computerworld, Microsoft a scos un ”iepure din pălărie”.

Microsoft aruncă formatul de denumire yymm pe care îl folosește de la debutul Windows 10 în urmă cu cinci ani, conveniența care a dus la identificarea funcțiilor de actualizare a caracteristicilor precum 1511, 1607, 1803, 1909 și, cel mai recent, 2004.

În schimb, Microsoft va folosi conveniența de denumire a codului yyH1 și aaaa2 familiară participanților la Windows Insider. H1 si H2 se referă la prima jumătate a anului și, respectiv, a doua jumătate.

Ne vom muta la un format care reprezintă jumătatea anului calendaristic în care lansarea devine disponibilă în canalele comerciale ”, a spus Cable. El a susținut de asemenea, că modificarea a fost ”concepută pentru a oferi consistența în numele versiunilor noastre în versiunile lansate pentru clienții și partenerii noștri comerciali

Cu toate acestea, Microsoft va păstra nume descriptive cum ar fi ”Windows 10 May 2020 Update”- pentru utilizare atunci când comunică cu consumatorii.

Pe scurt, Microsoft a redus numărul de identificatori diferiți pentru orice actualizare Windows 10 dată de la trei la doi. Anterior, trio-ul era compus dintr-un nume descriptiv (Actualizare mai 2020) si un moniker cu patru caractere (1903, să zicem, pentru actualizarea funcției de primăvară de anul trecut), care au fost utilizate în mod interschimbabil; și o placă de denumire diferită de patru caractere (cum ar fi 20H1) ca nume de cod de tip. Ultima etichetă a fost abandonată la lansare.