Cele mai populare inovații IT in anul 2020

Printre primele preferințe ale inovației se află Inteligența artificială care se referă la capacitatea unui computer de a întreprinde acțiuni caracteristice inteligenței umane, iar popularitatea începe să crească. Companiile încep să îi valideze importanța împreună cu Machine Learning astfel încât timpul și eficiența să fie puse pe primul loc. În condițiile în care încă nu se vede un sfârșit al pandemiei, Inteligența artificială poate contribui la prognozarea intențiilor consumatorilor, devenite incerte, organizând logistica business-urilor. Această tehnologie va răspunde pe baza rezultatelor deprinse complet din învățarea sa, de la preluarea sarcinilor repetitive si periculoase, pana la algoritmii-moderatori care identificarea știrilor false și implicit le blochează. În sectorul sănătății Inteligența artificială este părtașă în lupta COVID-19, China a dezvoltat un sistem care face diferența dintre noul coronavirus și o răceală oarecare.

       Popularitatea învățării automate crește de la o zi la alta fiind baza nenumătatelor inovații și chiar parte a acțiunilor din viața de zi cu zi cum ar fi: autoturisme care se conduc, parchează fără intervenții din partea șoferului și recunoaște spațiul liber din jurul său, în aplicații de transport (ride-sharing), exemplul cel mai cunoscut Uber, în interacțiunea cu roboții, asistenții digitali. Un robot des achiziționat fiind aspiratorul care folosește Inteligența artificială pentru a scana cât de multă curățenie are nevoie o camera, iar asistentele digitale preferate rămânând Siri care aparține de Apple, Cortana de la Microsoft  și nu în ultimul rând Alexa concepută de Google.

Despre Inteligența artificială sunt sigură ca o să se menționeze încă o perioadă nelimitată de timp, dar va rămâne de văzut este ce impact va dezvolta pe parcurs.

        O altă inovație populară o constituie Internetul lucrurilor, compus din device-uri și obiecte care au o conexiune la Internet. Numărul de IoT va fi de 30,73 miliarde în 2020 și la 75,44 miliarde în 2025. Cele mai cunoscute aplicații pe baza IoT sunt: sisteme de monitorizare, urmărire, senzori, cititul codului de bare, fabrici/agricultura/sisteme de sănătate inteligente. Internetul lucrurilor înseamnă, totodată, că vom avea inclusiv haine conectate la internet.

  În continuare putem sa ne întrebăm: la ce ne va mai foslosi viziunea computerizată dacă deja deblocarea telefonului se produce prin recunoaștere facială? Ei bine, este un element de bază pentru modul în care mașinile autonome vor identifica și evita pericololele. Din păcate în anul 2020 nu ne vom bucura de siguranța pe care ne-o pot oferi aceste mașini, dar progresele se evidențiază din frecvența auzirii acestui gen de știri, mașinile autonome sunt mai aproape de noi pe zi ce trece. Astfel se observă o altă inovație care fără îndoială va schimba definitiv stilul de viață al omenirii și anume mașinile autonome. Viziunea computerizată identifică obiectele din poze, experții în domeniu îi pun fiecărei poze o etichetă care reprezintă catalogarea de bază, iar apoi viziunea computerizată focusează pe imagine sau videoclip ca să clasifice, detecteze și interpreteze rezultatul.

De asemenea cele mai dese sub-subiecte discutate despre acest trend tehnologic în 2020 îl reprezintă recunoașterea facială care a devenit de nelipsit în deblocarea device-urilor pentru a oferi un grad ridcat de siguranță, în medicină, în liniile de producție.

       În același timp rețelele 5G vor lăsa de domeniul trecutului conexiunea slabă, viteza scăzută de download și upload. Începând cu 2020 necesitatea unui flux de date ridicat este resimțită mai mult ca niciodată deoarece companiile, școlile își desfășoară activitățile în online. Astfel implementarea cât de rapid posibilă este esențială societății și va avea impact asupra comunicațiilor, transporturi, domeniul sănătății, industriei. Din nefericire, rata de acoperire a rețelei este limitată, iar răspândirea antenelor 5G  este o acțiune costisitoare. În schimb companiile de telefoane s-au axat pe lansarea telefoanelor 5G, iar la monentul actual China si SUA sunt principalii actori in jurul acestui subiect. Sunt în competiție cu privire la cine poate propulsa 5G mai repede pentru utilizare. Chiar dacă nici Blockchain-ul nu este o tehnologie abia elaborată, organizațiile încă investesc în studierea acesteia. A apărut în tendințe datorită în special criptomonedei Bitcoin.Blockchain-ul reinventează noțiunea de tranzacție, indicând o soluție ale schimburile rapide și descentralizate. În viitorul apropiat se așteaptă ca guvernul să accepte avantajele blockchain-ului pentru a se vedea o îmbunătățire a serviciilor publice și financiare. În contextul COVID-19 această tehnologie nu este de înlăturat deoarece se poate implementa un proces de gestionare al informațiilor pentru reducerea supraaglomerării și eficientizarea comunicării dintre lanțurile de aprovizionare.